18/12/2023

PARASTA ITÄÄ! -hanke mukana EU Safety 2023 turvallisuuskonferenssissa Reykjavikissa 5.-7.10.2023

Tapaturmien ehkäisyä ja turvallisuuden edistämistä käsittelevä eurooppalainen konferenssi EU Safety 2023 kokosi yhteen alan tutkimusta, politiikkaa ja käytäntöjä sisältäen yli 50 asiantuntijaluentoa. Kansainvälisessä konferenssissa esille nousivat tapaturmien ehkäisyn keskeiset painopistealueet, kuten lasten ja nuorten turvallisuus, vanhukset, työtapaturmat, haavoittuvat tienkäyttäjät sekä kuluttajatuotteet ja -palvelut. Tilaisuuden avauspuheenvuorossaan Islannin presidentti Guðni Th. Jóhannesson korosti islantilaisten kansalaisylpeyttä vapaaehtoistoiminnasta ja turvallisuusosaamisesta – heillä turvallisuuden edistäminen on noussut tarpeesta ja yhteistyön merkitys on tärkeä.

Konferenssin taustajärjestön EuroSafen jäsenet edustavat terveys- ja turvallisuusvirastoja, tutkimuslaitoksia, yksityisen sektorin organisaatioita, kuten vakuutusyhtiöitä ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioita. Tämän vuoden konferenssin käytännön järjestelyistä vastasi islantilainen etsintä-, pelastus- ja vammojen ehkäisyjärjestö ICE-SAR. On selvää, että jokapäiväisen elämän turvallisuuden edistäminen sekä onnettomuuksien ja tapaturmien ennaltaehkäisy ovat yhteisiä asioita. Teema Mind the gap on ajankohtainen ja pyrkii siihen, että turvallisuuskulttuuria olisi mahdollista luoda monialaisesti ja yhdessä, tutkimusta ja käytännön toimia yhdistäen.

speakers at event in iceland

Puhujia konferenssissa - Kuva: Anni Pietarinen

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisellä kohti turvallisia yhteisöjä

”PARASTA ITÄÄ! tarkasteli puheenvuorossaan turvallisuuden ja hyvinvoinnin suhdetta esittelemällä konkreettisia ja käytännönläheisiä pilottihankkeita, jotka perustuvat kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan ja palvelujen kehittämiseen, sisältäen monialaisen ja -ammatillisen lähestymistavan. ”

Hankkeen taustalla on inhimillisen ja kestävän turvallisuuden näkökulma ja se pyrkii vastaamaan kokonaisvaltaisesti nykyisiin ja tuleviin monimutkaisiin haasteisiin varmistaakseen ammattitaitoisen ja motivoituneen työvoiman saatavuuden. Inhimillinen pääoma vaikuttaa myös alueiden pitkän aikavälin kehittämiseen. Vakaan ja turvallisen toimintaympäristön sekä uusien osaamis- ja ratkaisumallien kehittäminen, ennaltaehkäisevä hyvinvointityö ja polarisaation sekä eriarvoistumisen ehkäiseminen ovat esillä myös itäisen Suomen kehittämisvisiossa.

Uskomme, että hankkeessa testattu ilmiöpohjainen yhteiskehittäminen ja sen käytännönläheiset valmennukset ja toimintamallit voivat osaltaan vaikuttaa turvallisuuden tunteen kehittymiseen sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla ja siten tarjota meille uusia ratkaisuja monitahoisiin haasteisiin ja niiden moniulotteisiin syihin ja seurauksiin. Systeemiajattelun kautta pyrittiin hankkeessa ymmärtämään ilmiöitä syvemmin ja eri näkökulmista. Kohtaaminen, vuorovaikutus sekä luovat ja osallistavat menetelmät ovat keskeisiä, kun haluamme vahvistaa turvallisuuden tunnetta.

Asenteisiin vaikuttaminen avaimena ennaltaehkäisyyn

PARASTA ITÄÄ! -tiimi pääsi matkan aikana kuulemaan useita erilaisia puheenvuoroja ja toimintaesittelyitä. Niiden kautta tuli selväksi, että riippumattomilla yhdistyksillä on laaja rooli ennaltaehkäisy- ja pelastustyössä Islannissa, jonka erityispiirteitä ovat sekä maaperän aktiivinen vulkaaninen toiminta, ja siitä aiheutuvat tulivuorenpurkaukset, että vesiturvallisuus Atlantin valtameren pohjoisosan saarivaltiona. Tutustuminen tuhansia vapaaehtoisia käsittävien ICE-SAR pelastusryhmien toimintaan ja vierailu vulkaanisesti aktiivisella alueella sekä Hilmar Snorrasonin puheenvuoro meriturvallisuus- ja pelastuskoulutuskeskuksen toiminnasta alleviivasivat ennaltaehkäisevän työn merkitystä. Pitkäjänteisellä ohjaus- ja koulutustoiminnalla, erityisesti asenteisiin vaikuttamalla, on pystytty merkittävästi vähentämään onnettomuuksia.

Kirjoittaja

FM Anni Pietarinen toimii hankekoordinaattorina PARASTA ITÄÄ! -hankkeessa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän palveluksessa. Anni on myös sertifioitu RMP-motivaatiovalmentaja ja koulutukseltaan historian- ja yhteiskuntaopin opettaja.

FM, Musiikkipedagogi (AMK) Hanna Turunen toimii PARASTA ITÄÄ! -hankkeessa luovien alojen asiantuntijana ja osallistuu sen ylimaakunnalliseen kehittämistyöhön. Hän työskentelee Savonia-ammattikorkeakoulun Musiikki ja tanssi -yksikössä lehtorina ja on kiinnostunut erityisesti musiikin, taidepedagogiikan ja monialaisen koulutuksen kehittämisestä.