17/08/2023

Innostu ilmiöistä -valmennus tähtää kohti systeemistä muutosta

Innostu ilmiöistä -valmennus järjestettiin viiden kuukauden aikana keväällä 2023. Osallistujia valmennukseen oli yhteensä 25 neljästä eri maakunnasta (Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Kymenlaakso ja Päijät-Häme). Keräsimme valmennuksesta arviointiaineistoa, jossa yhtenä osuutena oli QPSNordic-mittaristo, jonka avulla työn psykologisia ja sosiaalisia tekijöitä voidaan saada näkyväksi. Arvioinnin kannalta halusimme nähdä, onko edellä mainituissa tekijöissä havaittavissa muutosta valmennuksen aikana. Verrattaessa aloitus- ja lopetuskyselyjä emme havainneet merkittäviä muutoksia näkemyksissä työn psykologisista, sosiaalisista ja organisatorisista piirteistä valmennuksen aikana ja tämä tarjosi meille konkreettisen esimerkin vaikutusten ja vaikuttavuuden arvioinnin haasteista lyhyellä aikavälillä.

QPSNordic-mittariston lisäksi muotoilimme arviointikyselyyn valmennuksen tavoitteiden kannalta keskeisiä kysymyksiä, jotka mahdollistavat vaikutusten ja vaikuttavuuden esiin tuomisen lyhyelläkin aikavälillä siitä näkökulmasta, miten valmennukseen osallistuneet itse arvioivat valmennuksen vaikutuksia. Ennen valmennusta kysyimme valmennukseen osallistuvien uskomuksia valmennuksen mahdollisista vaikutuksista ja valmennuksen päätteeksi kysyimme valmennettavien omaa kokemusta ja näkemystä tavoitteiden toteutumisesta.

Valmennuspäiviä Kouvolassa - Kuva: PARASTA ITÄÄ! -hanke

Odotukset ja palaute

“Vastausprosenttien perustella Innostu ilmiöistä -valmennus todella innosti tekemään enemmän ilmiölähtöistä monialaista ja moniammatillista yhteistyötä. Merkityksellisenä ja vaikuttavana pidämme myös sitä, että reilusti yli puolet vastaajista koki valmennuksella olleen monia henkilökohtaisia positiivisia vaikutuksia työhyvinvointiin/hyvinvointiin ja työmotivaatioon.” 

Arviointiaineiston pohjalta havaitsimme, että monen tavoitteen kohdalla valmennettavien odotukset olivat suuremmat mitä lopullinen toteuma. Tästä huolimatta arvioimme valmennuskokonaisuuden hyvinkin onnistuneeksi, sillä monen tavoitteen kohdalla pääsimme reilusti yli 50 %:n lukemiin eli siis yli puolet valmennettavista koki tavoitteiden mukaisia vaikutuksia olleen. Yli 60 % valmennettavista koki saaneensa uusia menetelmiä omaan työhönsä. Valmennuksen yhtenä keskeisenä osa-alueena oli omien luontaisten vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen omassa työssä ja nimenomaan näiden vahvuuksien hyödyntäminen näyttäisi kyselyn perusteella vahvistuneen valmennuksen aikana. Prosenttien perusteella valmennuksen suurin saavutus oli se, että valmennus vahvisti ja syvensi käsitystä luovan osaamisen merkityksestä osana omaa työtä. Myös kokemus siitä, että pystyy hyödyntämään luovia menetelmiä tulevaisuudessa osana omaa työtä, vahvistui valmennuksen aikana.

Vastausprosenttien perustella Innostu ilmiöistä -valmennus todella innosti tekemään enemmän ilmiölähtöistä monialaista ja moniammatillista yhteistyötä. Merkityksellisenä ja vaikuttavana pidämme myös sitä, että reilusti yli puolet vastaajista koki valmennuksella olleen monia henkilökohtaisia positiivisia vaikutuksia työhyvinvointiin/hyvinvointiin ja työmotivaatioon.

Vähiten valmennuksella koettiin olevan vaikutusta omien vaikutusmahdollisuuksien lisääntymiseen omassa työssä ja toiseksi vähiten sillä koettiin olevan vaikutusta organisaation palveluissa ja oman työn ja organisaation kehittymisessä. Näissä vastauksissa on siis nähtävillä se, kuinka vaikea uudenlaisia toimintamalleja ja ajatusmalleja on saada sisään rakenteisiin ja organisaatioiden sisään – varsinkin lyhyellä aikavälillä.

PARASTA ITÄÄ! -hanke ja Innostu ilmiöistä -valmennus pohjautuvat systeemiajatteluun, jossa systeeminen muutos ei ole aina selkeiden tapahtumien kautta rakentuvaa kehitystä. Usein suuntaamme katseemme muutoksen näkyvään puoleen ja pinnanalaiset ja vaikeammin hahmotettavat tapahtumat jäävät vähemmälle huomiolle. Nämä vähemmälle huomiolle jäävät tapahtumat liittyvät usein kompleksisiin rakenteisiin yhteiskunnassa ja organisaatioissa sekä niiden välisiin keskinäisriippuvuuksiin.  (Uusikylä ja Jalonen, 2023) Hankkeen teoreettisena tavoitteena on ollut vaikuttaa systeemiin sen pyörteissä toimivien viranhaltijoiden ja ammattilaisten kautta.

Innostu ilmiöistä- valmennuksen avulla PARASTA ITÄÄ! -hanke otti konkreettisen askeleen siilojen yli kohti koulutus-, työelämä-, sosiaali- ja terveystoimijoiden yhteistekemisen kehittämistä sekä yhteisen toimintakulttuurin vahvistamista eri organisaatioiden välillä yli maakuntarajojen. Hankkeessa kehitetty ilmiölähtöinen yhteiskehittämisen malli on tulevaisuuden kannalta keskeinen mahdollisuus hyödyntää olemassa olevia resursseja tehokkaammin ylittäen alueellisia ja organisatorisia rajoja. Luovat ja kulttuuriset menetelmät osana valmennusta puolestaan avaavat uudenlaista tapaa ajatella, johtaa ja tehdä työtä. Valmennukseen osallistuneiden yhteisökehittäjien mukana ajatukset, toimintamallit ja menetelmät siirtyvät vähitellen mukana olleisiin organisaatioihin ja niiden toimintaan. Samalla rakentuu monialainen verkosto olemassa olevien ekosysteemien tueksi yhteisen ilmiön ympärille ja tässä näkyy hankkeen vaikuttavuus pidemmällä aikavälillä.

Kirjoittaja

FM Anni Pietarinen toimii hankekoordinaattorina PARASTA ITÄÄ! -hankkeessa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän palveluksessa. Anni on myös sertifioitu RMP-motivaatiovalmentaja ja koulutukseltaan historian- ja yhteiskuntaopin opettaja.

Kirsi Kiiskinen toimii TKI-asiantuntijana ja projektipäällikkönä LAB-ammattikorkeakoulussa, joka vastaa PARASTA ITÄÄ! -hankkeen viestinnästä.

Lähteet:

Elo, Anna-Liisa; Dallner, Margareta; Gamberale, Francesco; Hoittinen, Vesa; Knardahl, Stein; Lindström Kari; Skogstad, Anders ja Orhede, Elsa. 2001.

QPSNordic-käsikirja: Pohjoismainen työn psyykkisten ja sosiaalisten tekijöiden yleiskysely.

PARASTA ITÄÄ! 2023. Viitattu 8.6.2023. Saatavissa https://parastaitaa.fi/innostu-ilmiosta/

Uusikylä Petri ja Jalonen Harri (toim.). 2023. Epävarmuuden aika. Kuinka ymmärtää systeemistä muutosta?