08/12/2022

Innostu ilmiöistä -valmennus starttasi

Innostu ilmiöistä -valmennus kokosi marraskuun lopulla yhteensä 25 asiantuntijaa viidestä eri maakunnasta yhteiskehittämään monialaisten toimijaverkostojen ilmiölähtöistä toimintaa ja dynamiikkaa. PARASTA ITÄÄ! -hankkeen järjestämän yhteisökehittäjävalmennuksen taustalla on monialaisen osaamisen ja palveluiden nivominen yhteen vaikuttaviksi ja asiakaslähtöisiksi palveluiksi maakuntien olemassa olevien ekosysteemien tueksi. (PARASTA ITÄÄ! 2022)

Tutustumista muihin valmennettaviin kuvakorttien avulla

Tutustumista ja innostumista

Ensimmäisen valmennuskerran teemana oli Innostutaan ilmiöistä ja monialaisuudesta. Päivän aikana tutustuttiin, rakennettiin luottamusta, toimittiin monialaisesti ammattien rajapinnoilla ja ilmiöiden äärellä sekä johdateltiin ekosysteemiajatteluun. Päivä alkoi Innostutaan hyvinvoivasta Suomesta -puhesarjan ensimmäisellä osalla, jossa PARASTA ITÄÄ! -hankkeen projektipäällikkö Kirsi Purhonen kertoi monipuolisesti taustaa, minkä takia meidän olisi hyvä päästä ns. siiloista ulos oppimaan toisiltamme ja jakaa omaa osaamistamme muille. Kohti hyvinvoivaa Suomea tarvitsemme ainakin motivaatiota ja motivaation johtamista, luovaa ajattelua ja luovia menetelmiä, verkostoja ja hyviä käytäntöjä sekä rajapintojen/yhdyspintojen tunnistamista ja ylittämistä. (Purhonen 2022)

Hankkeen asiantuntija Piia Kleimola tutustutti valmennusporukan toisiinsa mukavasti erilaisten kuvien avulla. Tutustumisessa käytettiin jo useita erilaisia luovia menetelmiä ja kaikilla tuntui olevan hymy herkässä. Iltapäivällä alettiin jo hieman virittäytymään ilmiöihin Heidi Hartikaisen johdattelemalla kuulijat ensin ekosysteemiajatteluun. Loppupäivä saatiinkin tuunailla oma ammatillinen verkostokartta ns. sosiogrammi. Osallistujien välitön palaute päivästä oli positiivista.

Oli kiva, kun keskityttiin ensin itseen ja omaan ammattiminään

Innolla jään odottamaan, miten verkostot laajenevat ja mitä on tulossa

Oman ammatillisen verkostokartan tekoa

Valmennus jatkuu tammikuussa

Innostu ilmiöistä -yhteisökehittäjävalmennus sisältää siis viisi valmennuspäivää ja niiden välissä tehtäviä välitehtäviä. Jokaisen valmennuspäivän aluksi toteutetaan kaikille avoin Innostutaan hyvinvoivasta Suomesta -puhesarja, joka johdattelee monialaisten verkostojen yhteiseen työskentelyyn ja hyvinvoinnin edistämiseen. Puheenvuorot ovat siis avoimia verkkotilaisuuksia, joihin voi liittyä Innostu ilmiöistä -valmennuksen sivuilta löytyvästä linkistä. Tammikuun valmennuspäivän aluksi puhesarjassa pureudutaan Essoten asiantuntijoiden Eeva Häkkinen ja Anni Pietarinen johdolla motivaation johtamiseen. Itse valmennuspäivän teemana on “Minä ja muut”.

Ensimmäisestä jaksosta löytyy videotallenne PARASTA ITÄÄ! Youtube-kanavalta.

Kirjoittaja

Kirsi Kiiskinen toimii TKI-asiantuntijana ja projektipäällikkönä LAB-ammattikorkeakoulussa, joka vastaa PARASTA ITÄÄ! -hankkeen viestinnästä.

PARASTA ITÄÄ! 2022. Viitattu 2.12.2022. Saatavilla: https://parastaitaa.fi/innostu-ilmiosta/

Purhonen, K. 2022. Innostutaan yhdessä. Viitattu 2.12.2022. Saatavilla: Innostutaan hyvinvoivasta Suomesta! – OSA 1 (Youtube)