17/10/2023

Improvisoiden voittoon hankefestareilla

PARASTA ITÄÄ! -hankkeen ohjausryhmäläinen, yhteiskuntamuotoilija, professori Arto O. Salonen kysyy: onko niin, että elämän kulissit on jo aikas hyvät – suorastaan maailman parhaat, mutta elämän juoni on nyt se, mihin kannattaisi keskittyä?  Juuri tähän hankkeen ilmiölähtöinen ja monialainen valmennusmalli vastaa, keinoinaan LeLuLiLu: leikki, luonto, liikkuminen ja luovuus.”

Näillä sanoilla pitchasimme hankkeen ytimen yleisölle ja arvovaltaiselle tuomaristolle 27.9.2023 Näkymä- tulevaisuusdataa päätöksentekoon- hankkeen järjestämillä Hankefestareilla ”hankkeet stagella” osiossa. Osallistuimme Ennakkoluuloton kokeilija -sarjaan, jonka voitosta käytiin kova taisto – tähän kategoriaan osallistui eniten hankkeita, minkä vuoksi tuomaristo joutui tekemään ennakkokarsintaa jo ennen varsinaista tapahtumapäivää.

Ja mihin voitto perustui? Paitsi, että hanke on osoittanut mm. valmennuksillaan ennakkoluulottomuutta ja saanut osallistujat innostumaan ilmiöistä ja heittäytymään rohkeasti yhteiskehittämiseen, osoitimme myös kilpailutilanteessa ennenkuulumatonta luovuutta ja improvisointikykyä. Kuten elämässä monesti käy, tuli meillekin yllätyksenä, että käytettävissä olikin kokonaiset viisi minuuttia yhden lauseen sijaan. Emme tästä häkeltyneet, vaan otimme käyttöön hankkeen aikana harjoitetut taidot ja luovan lähestymistavan. Improvisoimme esimerkinomaisesti yhden työelämän ilmiön Forum-teatterin keinoin, osallistamalla yleisön mukaan ratkaisemaan Emma Muutosvastarinnan ja hänen esihenkilönsä välisen haastavan vuorovaikutustilanteen.

Kuva: PARASTA ITÄÄ! -hanke

Päivä oli antoisa ja mm. nykyisyysselittäjä Petri Rajaniemen klubikeikka herätti ajattelemaan nykymaailman valtavaa muutosten vauhtia ja ilmiöiden moniulotteisuutta. Toisaalta speed dating- hankeverkostoituminen ja tulevaisuushaasteiden tarkastelu Open space – menetelmällä tarjosivat meille konkreettisia uusia yhteistyömahdollisuuksia hankeideoiden äärellä.

Anjalan nuorisokeskus Ankkapurhassa oivalsimme päivän päätteeksi yhdessä Itä-Suomen ja Kymenlaakson aluekehittäjien kanssa olennaisen ja kaikkia yhdistävän elementin: kun tunnemme toisemme, voimme rakentaa luottamuksellista ja turvallista vuorovaikutusta. Se on edellytys tuloksekkaalle hankeyhteistyölle toiminta-alueesta riippumatta. Juuri tätä myös PARASTA ITÄÄ!- valmennukseen osallistuneet ovat nostaneet esiin onnistumisena: ilmapiirin, johon haluaa tulla uudelleen.

Kuva: PARASTA ITÄÄ! -hanke

Kirjoittaja

FM, Musiikkipedagogi (AMK) Hanna Turunen toimii PARASTA ITÄÄ! -hankkeessa luovien alojen asiantuntijana ja osallistuu sen ylimaakunnalliseen kehittämistyöhön. Hän työskentelee Savonia-ammattikorkeakoulun Musiikki ja tanssi -yksikössä lehtorina ja on kiinnostunut erityisesti musiikin, taidepedagogiikan ja monialaisen koulutuksen kehittämisestä.

KTM Ulla Piipponen, korumuotoilun artesaani, työnohjaaja, AmO, monialainen käytännön tekijä toimii PARASTA ITÄÄ! -hankkeessa valmennusten ja toiminnan arvon kiteyttäjänä ja osallistuu hankkeen loppuvaiheen toimenpiteisiin. Hän työskentelee  Savonia-ammattikorkeakoulun Kestävä- ja älykäs hyvinvointi vastuualalla TKI työntekijänä ja on kiinnostunut leikin, luottamuksen ja luovuuden merkityksestä monialaiseen innovaatiotoimintaan.